Bil | Båt | Humor | Musikk | Postkort | Reise

Ny bruker? Registrer | Registrert bruker! Logg inn 

 Mat & Drikke
 
Forside > Mat & Drikke > Trim & Fitness > Vekt & Kosthold >  Energibalanse
 
Mat & Drikke
 - Artikler
 - Drinker
 - Oppskrifter
 - Sprit


Oppskrifter
Desserter
Fisk & Skalldyr
Forretter
Fugl & Fjærkre
Gjærbakst
Grillmat
Kaker
Kjøttretter
Pasta
Pizza
Pølser
Salater
Sauser
Slankemat
Supper

 - Jern
 - Kalium
 - Kalsium
 - Kobber
 - Krom
 - Magnesium
 - Mangan
 - Molybden
 - Selen
 - Sink

 - Betakaroten
 - Bioflavonider
 - Biotin
 - Folsyre
 - Inositol
 - Kolin
 - Vitamin A
 - Vitamin B
 - Vitamin C
 - Vitamin D
 - Vitamin E
 - Vitamin K
 

Webauksjoner.no
Legg inn en auksjon. Gratis og enkelt i bruk


STS Alpereiser
STS Alpereiser arrangerer skireiser til 22 skisteder i Alpene.


Gotogate
Spesialpriser på hotell, leiebil, pakketurer og charter


Seat24
Hos oss kan du supplere flybilletten din med våre billige hoteller og leiebiler. Vi har 80 000 hoteller og velge blant over hele verden


Travelstart
Alla stora konserter hittar du på Travelstart.


Amazon
Her finner du det meste innen film, musikk og bøker til en rimelig pris!


Supersaver
Hos Supersaver kan du velge mellom 3500 flyselskap, leiebiler i en rekke land, og over 80000 hoteller i hele verden.


Ønsker du å annonsere? Klikk her!

Energibalanse

Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet.


av Kristin Børve    Oppdatert 28.03.2012 10:19:33   

Del p� Facebook
annonse

 • Bruk minst 30 minutter hver dag til fysisk aktivitet tilsvarende hurtig gange.


 • Aktiviteten kan gjerne deles opp i bolker i løpet av dagen.


 • Begrens inntaket av mat og drikke med høyt energiinnhold og lite næring, som brus, godteri og snacks. • Det å opprettholde normalvekt, unngå overvekt og fedme og være fysisk aktiv, er en viktig måte å minske risikoen for flere kroniske folkesykdommer på. Rådene ovenfor skal bidra til å forebygge vektøkning og er ikke tenkt som en metode for vektreduksjon (slankeopplegg).


  Balansen mellom energiinntak fra maten og energiforbruk ved fysisk aktivitet er helt avgjørende for om man holder kroppen i vektbalanse, eller går opp eller ned i vekt.


  Regelmessig fysisk aktivitet - minst 30 minutter moderat intensitet per dag - reduserer risiko for overvekt og fedme. Aktivitet utover dette har trolig ytterligere effekt på risiko for overvekt og fedme. Fysisk aktivitet vil i tillegg bidra til å fremme og opprettholde god helse og redusere risikoen for flere kroniske sykdommer.


  Energitetthet


  Et kosthold basert på matvarer med lav energitetthet (lavt kaloriinnhold per mengde vare) kan redusere risikoen for overvekt og fedme. Samtidig vil et kosthold basert på matvarer med høy energitetthet øke risikoen for overvekt og fedme.


  Energitetthet beskriver mengden energi per vektenhet. Energitettheten i matvarer avhenger av innholdet av fett, karbohydrat, protein, fiber og vann. Generelt er matvarer med lav energitetthet rike på fiber og vann, og de er ofte også rike på vitaminer og mineralstoffer, for eksempel grønnsaker, poteter og frukt. Matvarer som inneholder mye fett og tilsatt sukker, har ofte høy energitetthet, for eksempel kaker, chips og godteri.


  Anbefalingen om å begrense inntaket av matvarer med høy energitetthet betyr ikke at alle matvarer med høy energitetthet bør unngås. Noen slike matvarer kan ha et høyt innhold av viktige næringsstoffer (for eksempel nøtter og matolje) og vil kunne inngå i et balansert kosthold så lenge inntaket begrenses.


  Det er sannsynlig at sukkerholdig drikke som brus og juice og hyppig inntak av fast-food øker risikoen for overvekt og fedme, så det er viktig å begrense bruken av disse varene.


  Vektreduksjon

  En stor andel av befolkningen har overvekt eller fedme. Behandlingen av fedme bør henvises til helsevesenet. Balansen mellom energiinntak fra maten og energiforbruk ved fysisk aktivitet er helt avgjørende for om man går opp eller ned i vekt.


  I en begrenset periode med vektreduksjon kan man kombinere økt fysisk aktivitet med energiredusert diett med lavt innhold av fett og/eller karbohydrat som gir 2,1-2,4 MJ (500-1000 kalorier) mindre per dag enn beregnet energibehov.


  Kontrollerte studier viser at dietter for vektreduksjon med redusert fettinnhold stort sett gir det samme vekttapet over lang tid som dietter med redusert innhold av karbohydrater.


  Dersom man ønsker å redusere energiinntaket for å gå ned i vekt, er rådene om å velge matvarer med lav energitetthet og å begrense inntaket av matvarer med høy energitetthet særlig viktige.


  Ettersom kornprodukter bidrar med omtrent en firedel av energiinntaket i gjennomsnittskosten, er valgene innenfor denne varegruppen viktige når man vil ned i vekt

  • Oppretthold inntaket av fullkornsprodukter, grovt brød og grove kornprodukter.


  • Reduser inntaket av raffinerte kornprodukter som fint brød, vanlig pasta og polert ris.


  • Unngå kornprodukter tilsatt fett og sukker som kaker, kjeks og søte frokostblandinger.


  • Tilbehør til middagsmaten som vanlig pasta og polert ris kan med fordel erstattes med grønnsaker, bønner, linser og poteter.  Helseeffekter


  De systematiske kunnskapsoppsummeringene som er benyttet i rapporten "Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer"
  er en helhetlig vurdering av faktorer som kan påvirke risiko for overvekt og fedme. Det er vurdert forskjellige matvarer, matvaregrupper, sammensatte kosthold, kosttilskudd og fysisk aktivitet. Man konkluderer med at det er overbevisende eller sannsynlig dokumentasjon for en årsakssammenheng mellom følgende forhold og risiko for vektøkning, overvekt og fedme:


  Forebygging av overvekt og fedme

  • Et kosthold basert på matvarer med lav energitetthet vil redusere risiko for overvekt og fedme. Samtidig vil et kosthold basert på matvarer med høy energitetthet øke risiko for overvekt og fedme.


  • En gjennomsnittlig energitetthet i kostholdet på omkring 525 kJ (125 kcal) per 100 gram regnes som en lav energitetthet. Matvarer med høy energitetthet er definert som matvarer med mer enn omkring 950 kJ-1150 kJ (225-275 kalorier) per 100 gram.


  • Regelmessig fysisk aktivitet - minst 30 min moderat intensitet per dag - reduserer risiko for overvekt og fedme. Aktivitet utover dette har trolig ytterligere effekt på risiko for overvekt og fedme.


  • Drikke med tilsatt sukker øker risiko for overvekt og fedme.

  • Fast-food øker risiko for overvekt og fedme.


  • Brysternæring reduserer risiko for overvekt og fedme senere i livet for barnet.  Vektreduksjon

  • En energiredusert diett basert på lav-fettholdige eller lav-karbohydratholdige matvarer som gir 2,1-4,2 MJ (500-1000 kalorier) mindre enn beregnet energibehov, vil gi en vektreduksjon på 0,5-1 kilo per uke.


  • En reduksjon i porsjonsstørrelse er gunstig for å oppnå vektreduksjon.


  • Fysisk aktivitet er gunstig ved vektreduksjon og forebygging av vektøkning etter en vektreduksjon. For å bidra til god vektkontroll og forebygge vektøkning i voksen alder anbefales 60-90 min moderat til hard fysisk aktivitet de fleste dager i uken.  Kostholds- og aktivitetsvaner


  Mange inntar mer energi enn de forbruker. Forekomsten av overvekt og fedme har økt betydelig i de fleste aldersgrupper i befolkningen de siste 20 årene. Mellom 15 og 20 prosent av alle voksne anslås nå å ha fedme (kroppsmasseindeks over 30).


  En stor andel av befolkningen har mindre enn 30 minutter fysisk aktivitet om dagen, og mange er så lite fysisk aktive at de regnes for inaktive.


  Mange har et høyt inntak av sukkerholdig drikke og juice. Det er også trolig at forbruket av fast-food øker.


  Energitettheten i gjennomsnittlig norsk kosthold er betydelig høyere enn anbefalingene fra World Cancer Research Fund. Inntaket av matvarer som gir mye energi per mengde(kaker, snacks, matvarer med mye fett og sukker) bør derfor begrenses og erstattes med varer med lav energitetthet som grønnsaker, frukt, poteter, bønner, linser, grove kornprodukter, fisk og magre meieri- og kjøttprodukter.

  Kilde: www.helsedirektoratet.no

  ANNONSE
  Annonser

  Siste oppskrifter
  Skolebrød
  Muffins
  Saftig, krydret sjokoladekake
  Grønn ertesuppe
  Vaniljeboller
  Fiskekaker
  Hjortetakk
  Rødkål
  Hvite kakemenn (og -damer)
  Lapper/sveler
  Pastasalat med karrikylling
  Helstekt kylling med urter og mascarpone
  Fransk lammegryte
  Det beste brødet du kan bake
  Fiskegrateng
  Rå salmalaks
  Plomme- og yoghurtdessert
  Blåbærkake
  Rabarbrasuppe med jordbær og vaniljeis
  Italiensk hurtigkylling
  Bringebær med yoghurt og vanilje
  Spekeskinke med potetsalat
  Creme brulée med pasjonsfrukt
  Jordbæris
  Sommersalat med rømmedressing
  Smørbrød og wraps
  Energibar
  Dressinger til grillmat
  Grillsaus
  Grillet, bakt ørret med eplesaus

  Sett som startside | Legg i favoritter

  Copyright © 2000 - 2020