Mote & Velvære
 
ForsideMote & Velvære > Hudpleie > Rynker
 
Hudpleie


Sponsende linker
Kondomeriet AS
Kondomeriet har de fleste produkter innen erotisk kropspleie.


Kontaktlinser!
YourLenses selger kontaktlinser via internett i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.


LensWay
- Opp til 50% billigere kontaktlinser - Raske leveranser: 95% av alle ordre sendes innen 20 timer


Ønsker du å annonsere? Klikk her!

Rynker

Nesten alle får rynker med alderen. Å unngå for mye sol og å slutte å røyke kan være gode tiltak for å bremse utviklingen.


av Kristin Børve    Oppdatert 20.03.2012 10:11:27   

Del p Facebook
annonse

Hva er rynker?

Rynker er små fordypninger i huden. De er en helt naturlig del av aldringsprosessen. Med årene blir huden tynnere, skjørere og mindre elastisk. Sollys kan skade proteinene kollagen og elastin i huden. Disse proteinene holder huden glatt, fast og elastisk. Rynker er mer vanlig hos røykere enn ikke-røykere. Giftstoffer i røyken forhindrer huden i å lage kollagen.

Hva er symptomene?

Rynker er ofte mest synlige i ansiktet, spesielt i pannen, mellom øynene og rundt munnen. De er også vanlige på halsen og hendene

Behandling

Det finnes mange behandlingsformer som markedsføres mot rynker, men få er ordentlig utprøvd. Det er viktig å spørre om bivirkningene før du kjøper dem. I Norge dekker vanligvis ikke trygdesystemet kostnader ved behandling av rynker da dette ikke er en sykdom.

Selvhjelp

Sollys og solbrenthet gir hurtigere aldring av huden. Solbrenthet kan også føre til utvikling av hudkreft. Solkrem kan beskytte mot solbrenthet. Å slutte å røyke kan redusere utvikling av rynker. Det vil også medføre flere andre helsegevinster.

Kremer og legemidler

Det finnes forskning som viser at krem og gel med retinoider kan redusere utvikling av rynker noe. Et slikt produkt er tretinoin. Det fås bare på resept. Det brukes vanligvis mot alvorlige kviser og er kun godkjent mot rynker ved solskadet hud. Noen hudpleieprodukter inneholder vitamin A, også kalt retinol. Dette er et lignende, men mindre virkningsfullt stoff.

Alle retinoider kan gjøre huden rød og føre til flassing i et par uker. I tillegg er du mer utsatt for å bli solbrent. Ved bruk av retinoider må du derfor unngå sollys og bruke solkrem.

Hvis du er gravid, kan retinoider skade barnet. Unngå derfor å bruke denne typen legemidler når du er gravid eller førsøker å bli det. Kremer med vitamin C og E selges i mange butikker med løfter om virkning mot rynker. Det er imidlertid ingen god forskning som kan dokumentere at disse kremene virker. Kosmetikkprodukter som inneholder fuktighetskrem eller solfaktor kan gi en beskyttende effekt mot rynker uten at vitaminene betyr noe for denne effekten.

Det finnes også piller med ekstrakt fra fiskebrusk, men den største studien på dette produktet viste ingen effekt.

Hudbehandling

Det finnes mange produkter som reklamerer for effekt i forhold tilrynker. Disse er ikke velutprøvd, og det er derfor ikke mulig å vite om de virker. Det gjelder følgende:

  • Laserbehandling – Denne behandlingsformen kan gi arrdannelser og kviser i flere bremse utviklingenmåneder.


  • Peeling – Her brukes kjemikalier for å fjerne det øverste hudlaget. Det kan gi betennelse i hud og forbigående hudskader.


  • Dermabrasjon er en annen metode som fjerner det øverste hudlaget. Den kan gi sårhet og rødme i lengre tid.


  • Ansiktsløftning – Privatpraktiserende kosmetiske kirurger tilbyr denne behandlingen, men det er ingen god forskning som kan dokumentere effekten.


  • Botulinumtoksin- og kollageninjeksjoner – Botulinumtoksin lammer musklene rundt rynkene slik at huden blir slapp og mindre rynkete. Dette stoffet kan imidlertid gi hengende øyelokk og muskelsvakhet. Kollageninjeksjoner blåser opp huden slik at rynkene gjemmes. Dette kan være smertefullt og forårsake rødme, blåmerker og hevelse.Kilde: www.helsedirektoratet.no

ANNONSE

Bivirkninger fra hår- og hudprodukter
Permanent hårfarge gir de alvorligste bivirkningene, mens det er flest reaksjoner på fuktighetskremer for ansikt og kropp. Dette kommer fram i den første rapporten fra Register for bivirkninger ved bruk av kosmetiske produkter.

Rynker
Nesten alle får rynker med alderen. Å unngå for mye sol og å slutte å røyke kan være gode tiltak for å bremse utviklingen.

Hudvett i solen
Solens stråler gir glede og energi, men kan også gjøre stor skade.

Bivirkninger fra hudkrem, hårfargemidler og annen kosmetikk
Permanent hårfarge gir de alvorligste bivirkningene, mens det er flest reaksjoner på fuktighetskremer for ansikt og kropp. Dette kommer fram i den første rapporten fra Register for bivirkninger ved bruk av kosmetiske produkter.

Ansiktspleie
Vinteren er her og du føler deg trett og sliten. Bedre er det ikke når du kikker i speilet og du oppdager mørke ringer under øynene, sorte prikker og en diger rød kvise på nesen. Her får du oppskriften på et friskt

Rimelig hudpleie
Å få en fin og normal hud krever at vi vet litt om de forskjellige hudtypene, og også at vi kan litt om stell og naturlig pleie. En god hudbehandling trenger ikke å koste skjorta av deg. Mye av det du trenger har du faktisk på kjøkkenet ditt!

ANNONSE

Annonse

 
 Forsiden | Annonsere | Hjelp | Legg til en side | Kontakt oss | Siste 50 | POP 50 | SponsorAD | Personvern | Tjenestevilkår | Webmaster?  
 

Sett som startside | Legg i favoritter

Copyright © 2000 - 2020