Mote & Velvære
 
ForsideMote & Velvære > Velvære > Dette fjerner vorter
 
Velvære


Sponsende linker
LensWay
- Opp til 50% billigere kontaktlinser - Raske leveranser: 95% av alle ordre sendes innen 20 timer


Kondomeriet AS
Kondomeriet har de fleste produkter innen erotisk kropspleie.


Kontaktlinser!
YourLenses selger kontaktlinser via internett i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.


Ønsker du å annonsere? Klikk her!

Dette fjerner vorter

Alle får vorter, så du er ikke alene om det.


av Nathalie Nilsen    Oppdatert 27.02.2012 14:48:44   

Del p Facebook
annonse

Det dukker opp en rar, hard knute under huden på fingeren din? Da er det antageligvis en vorte.

Av en eller annen grunn syns vi at det er både flaut og ekkelt å ha vorter.

Helt vanlig er det like fullt, og det er de færreste av oss som går gjennom livet uten å få en eller flere vorter på hendene, føttene eller andre steder på kroppen.

- Vorter er først og fremst et problem blant barn, men det hender også at voksne får det.
Årsaken er at voksne har dannet antistoffer mot virus som fører til vorter.

Skyldes virus

Det er nemlig virus som er årsaken til at man får vorter, uansett om det er på fingeren, hælen, leppa eller andre steder.
Så langt har man funnet rundt 80 virus som gir vorter, og når du har hatt vorter danner du antistoffer mot grupper av disse virusene. Derfor vil man sjelden få vorter igjen dersom man først har blitt kvitt dem, med mindre det er snakk om virus du ikke har immunitet mot.

Ru overflate

Vorter ser ut som faste knuter i huden. De har ru overflate, og man kan ofte se små, svarte punkter i dem. Dette er ifølge Apotek 1 rester etter blødninger i vortevevet. Det er også mulig at flere vorter ligger sammen.

Under foten vil imidlertid vortene se annerledes ut. På grunn av trykket presses fotvortene innover i huden slik at overflaten der blir jevn.


Kroppen reparerer

- Siden dette er et virus, vil kroppen fikse problemet selv over tid. Det er derfor egentlig ingen grunn til å behandle vortene med mindre de er vonde, plagsomme eller man blir ertet for dem.

Hvor lang tid det tar for kroppen å fikse problemet, varierer veldig. Noen ganger vil vortene forsvinne etter et par måneder, mens de i andre tilfeller blir værende et par år.

Hjemmebehandling

Hvis du føler at vortene er så plagsomme at du ikke vil vente på kroppens egen behandling, finnes det flere metoder som kan prøves ut.

Apotekene selger både frysespray, vorteplaster med salicylsyre og liniment til å pensle på vortene.

- Noen ganger hjelper disse preparatene, andre ganger ikke. Det kan uansett være lurt å skrape bort den harde delen av vorten enten med en skalpell eller en rasp. Dette kan være med på å trekke i riktig retning.


Ikke kaldt nok

- Bruk av etsende stoffer som verucid, som selges på apoteket, kan gjøre virusansamlingen i overhuden mindre. Da blir det lettere for kroppens immunforsvar å få has på det som er tilgjengelig via vevsvæke og celleaktivitet.

Du kan styrke immunforsvaret ditt ved å spise riktig.

Nedfrysing hjemme verken blir rask nok eller dyp nok til at virkningen blir slik som hos legen.


Mer effektivt

Hos legen tar de nemlig i bruk mer effektive vortemidler. Også her fryses vortene, men da benyttes flytende nitrogen som holder en mye lavere temperatur enn midlene til hjemmebruk.


- Karlaser kan også benyttes, og i enkelte tilfeller benytter vi en overflatisk form for kirurg, curettering, gjerne i kombinasjon med diatermi eller brenning. Knivkirurgi fraråder vi, da det kan gi unødvendige arr. Vortene kan uansett metode komme tilbake dersom antistoffdannelsen ikke er god nok, sier
nde på huden i et par år.


Brenner bort vorter

- Ved kirurgi brennes gjerne vortene bort.

Dette gjøres etter at pasienten har fått bedøvelse, og vurderes ifølge Helland av og til som beste behandling på fingervorter eller vorter andre steder på kroppen, men aldri under føttene.

- Vanligvis vil vi aller først forsøke å file ned vorten for så å smøre på et liniment og at man i omtrent fem prosent av tilfellene må gi opp å fjerne vortene selv etter flere behandlinger.


Meget smittsomme

Du har kanskje hørt at vorter er veldig smittsomme, og dette stemmer til en viss grad.

En person med vorter vil lett kunne smitte seg selv slik at det blir flere av vortene. Har man vorter på hendene som man biter på, vil det kunne dannes vorter også på leppen.


Har du vorte på en tå er det ikke usannsynlig at det dukker opp en på nabotåen også.

- Vorter smitter også fra person til person, men dette skjer kun dersom vedkommende ikke har antistoffer i kroppen.


Dropp badesko

Til tross for at de er både litt stygge og litt ubehagelige er altså egentlig ikke vortene noe å frykte, og siden så å si alle får dem en gang i livet er det heller ingen grunn til å styre for mye for å unngå dem.

- Hos oss pleier vi ikke å anbefale bruk av badesko i svømmehaller og liknende. Vi mener at det er bedre at man møter dette problemet som barn, da det er mye vanskeligere å bli kvitt vorter dersom man først får dem som voksen.


Vær tålmodig

Og siden diverse forsøk på vortefjerning i hjemmet i mange tilfeller fører til mer frustrasjon enn resultater, vil det som oftest være best å forsøke å glemme hele vorten.

Plutselig en dag er den borte, og da er det lite sannsynlig at du kommer til å slite med dette problemet igjen.

Den aller beste kur mot vorter er tålmodighet.

Kilde: www.fhi.no

ANNONSE

Barn og sol
Barn skal ikke sole seg for å bli brune. Innfør gode solvaner tidlig slik at det blir en naturlig del av det å oppholde seg ute!

Dette fjerner vorter
Alle får vorter, så du er ikke alene om det.

Tannhygiene hos barn
Alle kjenner historien om Karius og Baktus og deres husbygging i tennene våre. Sannheten er ikke så langt unna Ivo Caprinos tolkning. For å forbygge hull i tennene er det viktig å sørge for god tannhygiene helt fra første mel

Kanel
Kanel er et krydder som skrapes av innsiden av barken på kaneltreet (cinnamomum), særlig artene cinnamomum zeylanicum eller cinnamomum cassia. Treet blir fra 10 til 15 meter høyt, og som det latinske navnet røper er den første varianten hjemmehørende

Musikk som terapi
Som alle vet, bringer musikk frem forskjellige følelser og tanker hos mennesker. Amerikanske terapeuter har benyttet seg av dette, og deres proffesjonelle musSom alle vet, bringer musikk frem forskjellige følelser og tanker hos mennesker. Amerikanske

Aromaterapi
Eteriske oljer har eksistert i tusenvis av år og har blitt brukt i mange forskjellige kulturer som medisin, i religiøse seremonier og som kosmetikk og parfyme. Disse stoffene er sammensatte. Hver olje består av mange komponenter som sammen gir en ene

Massasje for kropp og sjel
Massasje er en behandlingsmetode som har aner flere tusen år tilbake. Massasje løser opp spenninger, renser kroppen for avfallstoffer og løser opp knuter, stivhet og strekk i muskel og vev. Massasje gir også større bevegelighet i ledd, bedrer blodsir

Homeopati - Hva er det?
Homeopati er satt sammen av de greske ordene ”homoios”, som betyr lik eller lignende, og ”pathos” som betyr sykdom. Oversatt betyr homeopati altså ”lik eller lignende sykdom”, mer populært: ”Likt kurerer likt”. I dette finner vi homeopatiens viktigst

ANNONSE

Annonse

 
 Forsiden | Annonsere | Hjelp | Legg til en side | Kontakt oss | Siste 50 | POP 50 | SponsorAD | Personvern | Tjenestevilkår | Webmaster?  
 

Sett som startside | Legg i favoritter

Copyright © 2000 - 2019