Fagerklokke

Fagerklokke (Campanula persicifolia) heter denne flerårige planten i klokkefamilien (Campanulaceae). Den vokser i vill tilstand, men er også populær som staude i hager.


av Kjell Tore Vogsland    Oppdatert 25.11.2012 15:25:06   

Foto: Kjell Tore Vogsland
Del på Facebook
annonse

Planten blir gjerne mellom 30 centimeter og en meter høy, blomstringsperioden er fra juni til ut mot september måned. Her i landet betegnes fagerklokke som ganske vanlig på Sør- og Østlandet. Men siden den også anvendes som hageplante, er klokken forvillet / innført flere steder i Norge - både i vest og nord.

I naturlig tilstand vokser fagerklokke på middles næringsrik grunn, innmark, åpne skogsområder og i veikanter - gjerne tørre områder med halvskygge.

Planten kan forveksles med blåklokke, men sistnevnte er betydelig mindre. I tillegg henger blomstene til blåklokke noe mer enn hva tilfellet er hos fagerklokke. Fagerklokke har også en hvit fargevariant. Den har tidligere blitt dyrket til mat, da bladene er rike på c-vitaminer.

Ulike dialektsnavn er også benyttet om denne planten; stor blåklokke, kjempeklokke og hesteklokke - for å nevne et utvalg.

Bildet er tatt i Bamble / Telemark, juli 2012 (vill tilstand).