Kanel

Kanel er et krydder som skrapes av innsiden av barken på kaneltreet (cinnamomum), særlig artene cinnamomum zeylanicum eller cinnamomum cassia. Treet blir fra 10 til 15 meter høyt, og som det latinske navnet røper er den første varianten hjemmehørende


av Monica Frøjd    Oppdatert 01.11.2008 14:24:42   

Del på Facebook
annonse
Kanel anvendes både i ren form og ofte i krydderblandinger som curry og garam masala. Det anvendes også ved produksjonen av visse typer sjokolade og noen likører. Parfymeindustrien benytter kanelolje (se nedenfor) i noen luktsammensetninger.

Ordet kanel kommer fra canella som på italiensk betyr "lite rør", etter utformingen av barken som krydderet skrapes ut av.

Kanelvarianter
Det finnes en rekke arter av kaneltreet, men det er særlig de som nevnes her som forbindes med krydderret og handelsvaren kanel.

Den beste kanelen anses å være den som kommer fra Sri Lanka (ceylonkanel), men kaneltreet dyrkes også for eksempel rundt Tellicherry i Tamil Nadu i India, på Java, Sumatra og Borneo i Indonesia, på de vestindiske øyer, i Brasil og i Egypt. Ceylonkanel av utsøkt kvalitet har svært tynn og glatt bark, med en lett gulaktig brunfarge, sterkt utpreget lukt, og en særlig søt, varm og aromatisk smak. Den får et særpreg som skyldes en aromatisk olje som barken inneholder i en konsentrasjon på 0,5 til 1,0 prosent.

En noe skarpere kanel stammer fra Kina, og heter cassiakanel (cinnamomum cassia). Frem til 1960-årene var Vietnam viktigste kilde for denne varianten, men under og etter Vietnamkrigen overtok høylandet på Sumatra meget av produksjonen av en variant av denne arten.

Historisk bruk
Kanel tilhører de tidligst kjente kryddersortene. Krydderet var i bruk blant grekerne allerede 400 år f.Kr. (nevnes blant annet av Herodotus, og det nevnes også i Det gamle testamente:

2 Mos 30,23: "Ta krydder av beste slag: 500 sekel fin myrra, halvparten så mye eller 250 sekel velluktende kanel, 250 sekel kalmus"
Ordsp 7,16-17: "Jeg har lagt tepper på min seng, fargerikt lin fra Egypt, og over mitt leie har jeg strødd myrra, aloë og kanel."

Kanelolje
Kaneloljen er en selvstendig handelsvare for seg, og utvinnes ved at man slår lett på barken og lar den gjennomtrekkes av saltvann, og så destillerer det hele. Den er gyldengul av farge.

Kanelblad (Cinnamomum verum)
Oljen destilleres fra kanelblader og har en varm krydderduft av kanel. Denne oljen har tradisjonelt vært brukt mot ulike fordøyelsesproblemer, diare, anoreksia og tarminfeksjoner. Den egner seg forøvrig godt i blandinger mot forkjølelse og influensa. Oljen er tradisjonelt brukt i blanding med appelsin og nellikolje, som duftblanding til jul. Oljen kan være hudirreterende og må brukes i lave doseringer. Den må ikke anvendes av gravide, da den er kjent for å stimulere sammentrekninger ved fødsel !
Denne oljen fåes kjøpt hos www.myrra.no - Telemark Urtebrænderi

Kanel i magien:
Maskulin.
Solen og Merkur.
Ild og Luft.
Torsdag.
Venus, Afrodite, Asklepios, Helios, Merkur, Hermes. Yule.
Bruk: helbred, trekker penger, stimulerer klarsynthet, beskyttelse, spiritualitet, kjærlighetsformler, lidenskap og lyst (formler som krydrer sexlivet), kraft, suksess, lykke, hell, renselse, drømmemagi, arbeid med sinnet, kunnskap, afrodisisk.

Tips:
- brent som røkelse frembringer den stor åndelighet, spiritualitet, beskyttelse, klarsyn og stimulerer din partners pasjon.
- oljen brukes for å beskytte og er en fin smøreolje til magisk arbeid.
- Tilsett pengeblandinger for ekstra effekt.
- Bær som amulett for å trekke menns lidenskap mot deg.
- Bland med helbredende urter for å tilsette energi og øke farten på helbredelsen, dette gjelder all helbredelse, men spesielt forkjølelse, influensa, tannpine, såre muskler, hjertet og nyrene.Kilder:
http://no.wikipedia.org/wiki/Kanel - Wikipedia, den frie encyklopedi.
www.mozon.no - Mozon
http://www.geocities.com/snikende_lappeteppe/om_heksehistorie.html - Troll i Ord

Kilde: AltHelse.com, Troll i Ord, Wikipedia, Mozon.no